De provincie professional zorgt voor goede bereikbaarheid op onze wegen


Hoe fijn is het als er iemand is die alles regelt bij een incident? Die ervoor zorgt dat de hulpdiensten veilig hun werk kunnen doen en dat het overige verkeer veilig verder kan? “Je weet nooit wat je vandaag weer te wachten staat: een incident, zoals een ongeval of obstakel op de weg. Dat onverwachte aspect, daar krijg ik energie van”, vertelt weginspecteur Joep.

Het team van 22 weginspecteurs heeft drie kerntaken, waaronder incident management. Ieder
incident is uniek en wordt beïnvloed door factoren als weggebruikers, de staat van de weg en
weersomstandigheden. “Laatst was er een grote brand bij een metaalbewerkingsbedrijf”, vertelt Joep. “De melding kwam binnen om één uur 's nachts en tot half elf 's ochtends bleef de weg gesloten. We namen als wegbeheerders deel aan verschillende overleggen met hulpverleningsinstanties en bevolkingszorg, om ervoor te zorgen dat de omgeving van het incident zo veilig mogelijk bleef. Samen met mensen van verschillende disciplines een incident succesvol afhandelen, dat geeft mij
voldoening.”

Gladheid en weginspectie

De andere kerntaken zijn gladheidsbestrijding en weginspectie. “We controleren twee tot drie keer in
de week alle provinciale wegen en fietspaden”, zegt Joep. “We houden toezicht op gemaakte
afspraken in contracten met aannemers over bijvoorbeeld verkeerslichten, lichtmasten en
groenvoorzieningen. Zo houden we samen de wegen veilig. Iedere weginspecteur heeft daarnaast ook nog neventaken. Zelf ben ik gespecialiseerd in verkeersveiligheid. Dat houdt onder andere in dat ik verkeersplannen beoordeel en overleggen voer met andere wegbeheerders en aannemers over projecten die van invloed kunnen zijn op onze provinciale wegen.”

Joep en Nedo in winters weer langs een provinciale weg

Duurzaamheid en innovatie

Er wordt goed gekeken naar duurzaamheid en innovaties. Er rijden nu 21 gele pick-ups op duurzame brandstof rond en er komt een pilot met een elektrische bus. Joep: “Ook kijken we naar de toekomst: het gebruik van bijvoorbeeld drones om verkeerstellingen uit te voeren of om objecten te inspecteren. Zo kunnen we problemen eerder signaleren en eerder actie ondernemen. Dat draagt bij aan de veiligheid, de bereikbaarheid en een vlotte doorstroming op de provinciale wegen.”

Bereikbaarheid en doorstroming

Als de wegen niet veilig zijn, of als incidenten niet worden opgelost, kan de weggebruiker niet veilig
verder. Niet naar het werk, naar huis of naar familie. “Ik ben er trots op dat ik met mijn werk bijdraag
aan een stukje bereikbaarheid in Limburg”, vertelt Joep. “Ook vind ik het mooi dat we andere mensen kunnen helpen. Niet alleen praktisch, maar bijvoorbeeld ook door een kind te troosten na een ongeval.”

Joep en Nedo. In de afbeelding de tekst Wil jij ook provincie professional worden?

Wil jij ook provincie professional worden? Bekijk de vacatures