De provincie professional maakt optimaal gebruik van de ruimte in Limburg


Hoe ziet de provincie Limburg eruit over honderd jaar? Planoloog Jelle houdt zich bezig met plannen die ervoor zorgen dat Zuid-Limburg mooi en aantrekkelijk blijft, en dat het een fijne plek is om te wonen. Een interessante uitdaging, waarbij hij rekening moet houden met verschillende belangen en beperkte ruimte.

Als inwoners of bedrijven uit Limburg activiteiten in de fysieke leefomgeving willen uitvoeren, dan
moet dat voldoen aan de regels en het beleid van de overheid. Gemeenten beoordelen een aanvraag voor omgevingsvergunning of aanpassing van het Omgevingsplan, maar de Provincie speelt hier ook een rol in. Als planoloog bij de Provincie ben je vanaf de beginfase betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe gemeentelijke plannen en initiatieven met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Hierin is het de rol van de planoloog om, in dialoog met de partners, provinciale belangen zoals goede woningbouw en natuurbescherming te borgen. Jelle: “Wij toetsen de plannen die binnenkomen op provinciale belangen. Een woningbouwplan moet bijvoorbeeld passen bij de regionale woonbehoeften zodat er niet alleen dure villa’s staan, maar ook betaalbare woningen.”

Lange termijn

Jelle is niet alleen bezig met de zaken die nu spelen, maar ook met visies voor de komende twintig of zelfs honderd jaar. “Deze integrale gebiedsvisies dienen als leidraad voor de keuzes die we vandaag maken”, vertelt Jelle. “Natuurlijk kijken we daarbij naar duurzaamheid. Zo houd ik me bezig met initiatieven voor zonnepanelen en windmolens. Maar een goede toedeling van functies aan locaties is op zichzelf ook een vorm van duurzaamheid, namelijk het toekomstbestendig inrichten van de leefomgeving. Je kunt elke vierkante meter maar één keer benutten, dus het is belangrijk dat dat slim en goed gebeurt.”

Jelle en Sanne in de centrale hal van het provinciehuis in Maastricht

Verschillende belangen

De komende jaren staan er grote opgaven en veranderingen voor de deur. Denk op landelijk niveau
aan de bouw van 900.000 huizen vóór 2030. Dit komt ook in het werk bij de provincie Limburg terug.
Er is behoefte aan meer woningen, maar naast de juiste aantallen en type woningen is ook van belang wáár deze woningen gebouwd worden. Jelle: “We willen bijdragen aan de leefbaarheid in de
bestaande steden en dorpen en in het landelijk gebied willen we onze natuur en het zo kenmerkende Limburgse landschap versterken. Het omgaan met verschillende beleidsterreinen en het maken van afwegingen daarbinnen is een interessante uitdaging.”
Jelle navigeert vaak dan ook in een complex speelveld met verschillende belangen. “We werken in een bestuurlijke omgeving en elke gemeente heeft weer haar eigen opgaven en karakter. Dit zorgt voor een extra dimensie die je niet snel tegenkomt in het bedrijfsleven. Ik vind het heel mooi als ik alles samen kan brengen. Het leukste is als ik op zaterdag langs een project fiets en denk: hier heb ik aan meegewerkt, het is mooi geworden en het loopt goed!”

Jelle en Sanne. In de afbeelding de tekst Wil jij ook provincie professional worden?

Wil jij ook provincie professional worden? Bekijk de vacatures